Je manuscript als e-book opmaken met Word

Bij het maken van een e-book kun je je manuscript uploaden als Word (.doc / .docx) of EPUB bestand. We ondersteunen hiervoor geen PDF bestanden. Wanneer je een Word document uploadt, wordt deze automatisch omgezet naar een EPUB bestand.

Deze handleiding legt uit hoe je je manuscript het beste kunt opmaken in Microsoft Word om tot een goed e-book te komen. Wanneer je al een EPUB bestand gemaakt hebt, kun je meer tips hierover vinden op de volgende pagina: Zelf een EPUB bestand maken

Korte uitleg: hoe werkt een e-book?

Voordat we uitleggen hoe je het beste je document in Word kunt opmaken, is het belangrijk dat we eerst uitleggen hoe een e-book precies werkt, zodat je hiermee rekening kunt houden wanneer je je document opmaakt.

Epubs zijn ‘reflowable’. Dat betekent dat de tekst zich aanpast naar de grootte van het scherm. Bij een kleiner scherm worden zinnen automatisch korter gemaakt en krijgt je boek automatisch meer pagina’s dan bij een groter scherm. Dat betekent dat de opmaak van de het e-book afhangt van de reader waarop het boek gelezen wordt.

Het komt dus voor dat tekst in Word op een bepaalde pagina staat, maar dat die tekst op e-readers over meerdere pagina’s verdeeld wordt. Probeer dus niet de focus te leggen op de exacte positie van een alinea op een pagina, of wanneer één of twee regels van een pagina vallen, maar richt je op dat de tekst logisch loopt en dat de afstand tussen alinea’s juist is.

Word sjabloon

Voor de opmaak van je e-book in Microsoft Word, raden we aan dat je gebruikmaakt van ons Word sjabloon. In dit sjabloon hebben we ervoor gezorgd dat de belangrijkste instellingen voor een goed e-book alvast gedaan zijn. Dat scheelt je een hoop werk. Ons sjabloon kun je downloaden: Word sjabloon downloaden

Lettertypes

De keuze voor lettertypes in een e-book is complexer dan je wellicht zou denken. Het is namelijk zo dat je als auteur weinig invloed hebt op het daadwerkelijke lettertype dat de lezer straks ziet. Vrijwel alle e-readers laten lezers namelijk zelf kiezen in welk lettertype de lezer het liefst leest. De keuze die jij meegeeft over het lettertype wordt op dat moment dus genegeerd.

Om deze reden raden we je aan om niet te veel tijd te steken in het bepalen van het perfecte lettertype: kies een lettertype wat je er goed uit vindt zien en werk daarmee verder. Goede opties zijn bijvoorbeeld Georgia of Times New Roman wanneer je een lettertype met schreef wilt gebruiken. Wil je liever schreefloos, dan raden we Arial, Helvetica of Verdana aan.

Hoofdstuktitels, subkoppen en inhoudsopgave

Om je e-book correct in hoofdstukken in te delen, is het belangrijk dat je in je Word document op de juiste manier gebruik maakt van de stijlen ‘Kop 1’, ‘Kop 2’, ‘Kop 3’, etc. Deze stijlen vind je in Word op het tabblad Start.

Even een korte opsomming van de stijlen die je hier ziet en waarvoor je ze kunt gebruiken:

  • Normaal/Standaard: deze stijl gebruik je voor de ‘normale’ alinea’s (bodytekst) in je manuscript
  • Titel: Titel gebruik je voor de titel van je boek op de voorpagina’s.
  • Kop 1: Kop 1 gebruik je voor hoofdstuktitels. In de inhoudsopgave is dit het hoogste niveau. In ons sjabloon hebben we Kop 1 zo ingesteld dat deze kop automatisch op een nieuwe pagina begint.
  • Kop 2: Kop 2 gebruik je voor subtitels, wanneer je je hoofdstuk in meerdere subkoppen wilt indelen. De subtitels met ‘kop 2’ zijn in de de inhoudsopgave ondergeschikt aan een ‘Kop 1’.
  • Kop 3: Deze optie kun je eventueel gebruiken als je nog een niveau dieper wilt gaan dan ‘Kop 2’ in je boek. In praktijk kom je dit in romans vrijwel niet tegen. In managementboeken of educatieve boeken daarentegen wel.

Mocht je de standaard opmaken van deze stijlen niet mooi vinden, dan kun je dit eenvoudig aanpassen. Je doet dit door in het tabblad start rechts te klikken op de stijl die je wilt aanpassen. Vervolgens krijg je de optie om de stijl te wijzigen. Hier kun je kiezen voor een ander lettertype of andere lettergrootte, maar ook de afstand tussen alinea’s wijzigen.

Inhoudsopgave

Wanneer je je document correct opzet met behulp van de stijlen ‘Kop 1’, ‘Kop 2’, etc. dan genereren we automatisch een goede inhoudsopgave voor je. Deze inhoudsopgave kun je zien wanneer je het e-book opent op een e-reader en op het knopje voor de inhoudsopgave drukt. Wanneer je door het e-book bladert kom je de inhoudsopgave dus niet tegen, maar dat is ook niet wenselijk, omdat de e-readers daarvoor een speciaal knopje hebben.

Pagina-eindes

Het kan voorkomen dat je bepaalde tekst altijd op een nieuwe pagina wilt laten beginnen, zonder dat hier een nieuwe hoofdstuktitel (een ‘Kop 1’) aan vooraf gaat. In dat geval kun je gebruik maken van de functie ‘pagina-einde invoegen’ (sneltoets: ctrl+enter op Windows, cmd+enter op Mac).

Let op: in ons Word sjabloon hebben we ingesteld dat een ‘Kop 1’ tekst altijd op een nieuwe pagina begint. Je hoeft voor een Kop 1 dus niet met de hand een pagina-einde in te voegen.

Paginanummers en kop- en voetteksten

Het is je wellicht opgevallen dat ons Word sjabloon geen paginanummers heeft. Dat is met een reden: zoals eerder besproken is een EPUB bestand ‘reflowable’, waardoor er geen vaste pagina’s zijn. Als je paginanummers zou toevoegen aan je document, dan kom je als lezer op vreemde plekken ‘getallen’ tegen in het boek, die niet passen bij het werkelijke paginanummer op de e-reader van de lezer. Het is dus cruciaal dat je geen paginanummers invoegt in Word.

Daarnaast raden we je sterk af om gebruik te maken van kopteksten (headers) en voetteksten (footers). Deze teksten zien er in een gedrukt boek prachtig uit, maar leiden in e-books tot tekst die op de meest vreemde plaatsen op pagina’s getoond wordt. Zorg dus dat de koptekst en voettekst van de pagina’s leeg is.

Afbeeldingen

EPUB is een formaat dat speciaal ontworpen is om tekst zo goed mogelijk weer te geven op verschillende apparaten met verschillende schermgroottes. Toch kun je in epub ook foto's en plaatjes gebruiken. Indien je met Word werkt moeten deze op een specifieke manier in het document geplaatst worden. De zogenaamde tekstterugloop van de afbeelding moet ingesteld staan op de optie in de tekstregel. Om dit te controleren, klik je allereerst op het plaatje. Je ziet dan het menu opmaak verschijnen. Daarin zie je de optie tekstterugloop met daarbij de optie in de tekstregel. Als alternatief kun je op de afbeelding klikken en dan met de rechtermuisknop op afbeelding opmaken klikken. Bij indeling kun je dan in de tekstregel kiezen.

Omslag

Je hoeft in je Word document geen omslag op te nemen. In de stap “omslag maken” van ons publicatieproces krijg je de mogelijkheid om een schitterende cover samen te stellen of zelf te uploaden. Wij voegen deze omslag vervolgens automatisch toe aan je e-book.

Tabellen

We kunnen ons voorstellen dat je wellicht tabellen in je e-book wilt opnemen om bepaalde informatie duidelijk te maken. Helaas is het zo dat tabellen vaak slecht weergegeven worden op e-readers, omdat ze vaak te breed zijn om prettig leesbaar te zijn op de verschillende formaten e-readers. We raden je daarom aan om de informatie als lijsten op te nemen i.p.v. als tabel.

FAQ

Hoef ik echt geen paginanummers toe te voegen aan mijn bestand?
Nee, paginanummers moet je niet aan je document toevoegen. Deze paginanummers komen namelijk niet overeen met de werkelijke pagina in je e-book en zorgen er alleen maar voor dat er opeens getallen tussen je tekst komen te staan. De e-reader waarop de lezer het e-book leest zorgt er automatisch voor dat het paginanummer zichtbaar is. Je hoeft daarvoor niets te doen.

Moet ik de cover toevoegen aan mijn Word document?
Nee, wij voegen automatisch de cover aan je e-book toe wanneer je die gemaakt hebt in de stap “Omslag maken”.

Help: mijn tekst ziet er op mijn e-reader anders uit dan in mijn Word document
Dat klopt. Dit komt doordat een e-book ‘reflowable’ is: de tekst wordt automatisch afgebroken zodat het optimaal op het scherm van je e-reader wordt weergegeven. Voor meer informatie lees hierboven de sectie “Korte uitleg: hoe werkt een e-book?”. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je e-book met andere lettertypes wordt weergeven. Lees voor meer informatie hierboven de sectie “Lettertypes”.

Kan ik ook een PDF uploaden als basis van het e-book?
Nee, dat ondersteunen we op dit moment niet. Het uitlezen en automatisch omzetten van een pdf naar een een goede EPUB is vrijwel ondoenlijk, waardoor het beter is om een Word bestand of EPUB bestand als basis te gebruiken.

Moet ik zelf mijn ISBN in mijn manuscript opnemen?
Ja, je moet zelf het ISBN toevoegen aan het manuscript van je boek. Dit kun je doen in het colofon (de tweede pagina van ons Word sjabloon). We hebben alvast een regel ‘ISBN’ daarin gemaakt, waar je je ISBN kunt invullen.

Kan ik ook zelf mijn EPUB maken?
Ja dat kan. Je kunt ook een EPUB bestand uploaden. Kijk voor meer informatie op: Zelf een EPUB bestand maken

Geplaatst: 2013-06-25 17:36:29 | Aangepast: 2022-05-09 08:36:07